Mierenboerderij

Op Dierendorp staat een mierenboerderij. We vertellen je graag meer over mieren en hun gewoontes.

De Mier

Mieren zijn hele bijzondere insecten. Mieren werken namelijk samen als een kolonie om te overleven. Een mierenkolonie gedraagt zich bijna als één individueel dier. Daarom wordt een mierenkolonie ook wel een “superorganisme” genoemd. Mierenkoloniën komen bijna overal ter wereld voor. De mier is een van de meest succesvolle insectensoorten op aarde. 

De koningin

De mierenkolonie bestaat in de meeste gevallen uit werksters, soldaatmieren en vaak één koningin. In sommige gevallen leven er meerdere koninginnen in één kolonie. Dit kan oplopen tot honderden koninginnen. De koningin herken je doordat zij de grootste mier van het hele nest is. Zij legt eitjes waar nieuwe mieren uit geboren worden. In één jaar kan een koningin miljoenen eitjes leggen. 

Takenpakket

In een mierenkolonie heeft elke mier een eigen taak; het verzorgen van het nest, voedsel maken, jagen of het verzorgen van de larven. In sommige gevallen is de bouw van de mier ook aangepast op de taak die hij moet uitvoeren. Er kunnen dus mieren met een verschillend uiterlijk onder dezelfde soort vallen. 

Verschillende soorten

Er zijn ongeveer 12.000 soorten mieren. Al deze soorten zijn goed aangepast aan hun omgeving. Verschillende soorten kunnen hun eigen specialisatie hebben zoals het afsnijden van blaadjes met de kaken of het efficiënt jagen naar prooidieren. Mieren verzamelen voedsel en in sommige gevallen verbouwen ze zelf voedsel. Dit doen ze bijvoorbeeld door het kweken van schimmels. In zekere zin doen mieren zelfs aan veeteelt, door het houden van bladluizen. De zoete honingdauw die de bladluis afscheidt wordt door de mier gezien als een waar lekkernij. 
Op Dierendorp is de oogstmier te vinden. Deze soort komt van nature voor in Zuid-Europa en het Middellandse-Zee gebied. Ze eten vooral zaden maar ook insecten, vruchten en soms gras.  De koningin wordt ongeveer 15-18 mm groot, de werksters 3-10 mm en soldaten 10-14 mm. Het nest wordt meestal onder de grond of onder stenen gemaakt. Het duurt bij deze soort 5 weken voordat het eitje is ontwikkeld tot een mier. De mieren vliegen uit in de periode september tot en met oktober. Deze gebeurtenis wordt de bruidsvlucht genoemd.

Uitbreiding

Tijdens de zomermaanden vliegen de vruchtbare mieren binnen de kolonie er op uit. Dit gebeurt met duizenden tegelijk. Ze gaan paren en vormen nieuwe nesten in de omgeving. Wanneer het vrouwtje bevrucht is laat zij haar vleugels los en zoekt zij een geschikte plek om een nest te beginnen. Het mannetje sterft door vermoeidheid.