donderdag, 04 mei 2017

Kinderboerderij Dierendorp: een educatieve en sociale plek in Heemskerk

Door: webmaster

Het gaat goed met kinderboerderij Dierendorp. Twee jaar geleden, in maart 2015, nam stichting SIG het beheer en de bedrijfsvoering van kinderboerderij Dierendorp over van gemeente Heemskerk. We zijn nu twee jaar verder en de kinderboerderij vervult dankzij SIG een recreatieve, educatieve, sociale en therapeutische rol.

Toen SIG op 16 maart 2015 de dagelijkse bedrijfsvoering op de kinderboerderij overnam van gemeente Heemskerk, gaf dat wat onrust. Niet alle betrokkenen konden met de veranderingen omgaan. Ook kreeg de kinderboerderij te maken met media-aandacht, waarbij het beeld geschetst werd dat het dierenwelzijn in het geding kwam door de overgang. De kinderboerderij is een aantal keren bezocht door de dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die beiden toezicht houden op het dierenwelzijn. In alle gevallen zijn er geen misstanden geconstateerd en waren inspecteurs en politie zeer tevreden over de verzorging van de dieren en de algemene uitstraling van de kinderboerderij. Dit liet zien dat SIG haar rol op de kinderboerderij op een professionele wijze heeft opgenomen en eigengemaakt.

De rust die daarna kwam zorgde voor stabiliteit op de kinderboerderij. SIG beheert de kinderboerderij nu zeven dagen in de week: er werken drie vaste medewerkers, waarvan twee medewerkers opgeleide dierenverzorgers zijn en daarvan rondt één in september dit jaar de opleiding Beheer kinderboerderij af. De andere is ook, in deeltijd, dierenverzorger bij Artis.

Vrijwilligers

Naast de vaste medewerkers werken er ook vier vrijwilligers bij Dierendorp, maar dat mogen er zeker meer worden. Daarnaast heeft SIG acht cliënten werkzaam op de kinderboerderij en dit wordt waarschijnlijk uitgebreid naar twaalf cliënten. Zij voeren taken uit zoals het verzorgen van de dieren en het onderhoud van de hokken en het terrein. Ook geeft SIG ruimte voor maatschappelijke stages en een wens is om in de toekomst ruimte te bieden voor maatschappelijke stages met als richting dierenverzorging. Meer informatie over vrijwilligers en SIG, staat op de website www.sig.nu.

Vogelgriep

Vanaf november 2016 is de kinderboerderij helaas gesloten geweest voor publiek vanwege de vogelgriep. De maatregel die hoort bij de vogelgriep, is dat de sluiting tot twaalf weken na de laatst ontdekte besmetting doorloopt, tenzij de NVWA anders beslist. Gelukkig is de kinderboerderij vanaf half april weer open!