e-mail: kinderboerderij@heemskerk.nl

Dierenwelzijn

Een belangrijk aspect in het beheren van de kinderboerderij is het aspect van dierenwelzijn. De gemeente Heemskerk heeft tot op bestuurlijk niveau dierenwelzijn hoog in het vaandel staan en wil hierin een voorbeeldfunctie zijn. Gezonde dieren zijn immers het visitekaartje van een kinderboerderij. Dierendorp volgt de richtlijnen voor huisvestingseisen zoals aangegeven is in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren.

Zowel in het Beheerplan (2002-2006) als het Beheers- en Beleidsplan Dierendorp 2010-2015 is omschreven dat het dierenbestand is gekoppeld aan het beperkte areaal en budget wat we ter beschikking hebben.

Afstanddieren

Vooral gedurende de zomermaanden worden dieren 's avonds over het hek gezet of aangeboden bij de kinderboerderij. Vaak gaat het hier om konijnen, cavia's en kippen. Slechts bij hoge uitzondering worden aangeboden dieren geaccepteerd om de insleep van onbekende ziekten en geborgen gebreken te voorkomen. Van deze dieren is de herkomst onbekend is, zijn ze vaak niet raszuiver en niet geënt zijn tegen besmettelijke ziekten.

Voor konijnen en cavia's is afgesproken dat zij worden opgevangen bij de Stichting Knaagdierenopvang, de Loet 3, Heiloo (telefoonnummer 072-5090234). Voor pluimvee zijn er contacten met diverse kinderboerderijen in de regio of de Dierenambulance.

Voor meer diergeneeskundige informatie kunt u contact opnemen met een dierenarts van Dierenartspraktijk Draeck, Zonnehof 1, 2061 VL Bloemendaal, telefoonnummer 06-28215295.