Vrijburglaan 1
1962 VA Heemskerk
telefoon: 0251-238191
e-mail: dierendorp@sig.nu

De dieren van Dierendorp

Dierendorp heeft een oppervlakte van 5600m2 en biedt onderdak aan ca. 300 dieren, namelijk;

  • één Blaarkopkoe;
  • één NRPS pony;
  • twee ezels;
  • twee minivarkens;
  • zeven geiten;
  • zeen schapen;
  • vijftien konijnen;
  • tien cavia's;
  • één kat;
  • divers pluimvee zoals ganzen, siereenden, pauwen, kalkoenen, parelhoenders, kippen en voliërevogel.

/

Ezels

Op Dierendorp hebben we 2 ezels. Hierbij stellen wij ze graag aan je voor.

Jacco en Dolores 

Jacco, geboren op 19 augustus 2007. Jacco is ons geschonken door kinderboerderij Jeugdland Oost te Amsterdam (Zeeburg).  

Dolores, geboren op 9 juli 2006. 

Geiten en schapen

Op Dierendorp hebben we zo'n 7 schapen en 13 geiten rondlopen. Hieronder vertellen we welke soorten dat zijn en de wetenswaardigheden die bij het dier horen.

Nubische geit;
De Nubische geit is de grootste geit ter wereld. Ze houden niet van kou en vocht en zijn daarom 's nachts altijd binnen.

Dwerggeit
De West-Afrikaanse dwerggeit is zeer populair in Nederland. Dit komt mede door zijn geringe afmetingen, waardoor hij op een kleinere ruimte gehouden kan worden. Ze zijn levendig en aanhankelijk, waardoor ze erg geschikt zijn voor kinderen. Dwerggeiten hebben een droog en tochtvrij hok nodig waarin wekelijks vers stro moet worden gelegd. Ze hebben kisten en vaten nodig waarop ze kunnen klimmen.

Een volwassen vrouwelijke dwerggeit is ongeveer 50 centimeter hoog en een mannetje zo'n 60 cm.. De beharing is kort, dicht en glanzend. Dwerggeiten komen in vele verschillende kleurslagen voor. Het meest voorkomend zijn de bruine dwerggeiten met een zwarte aalstreep, onderbuik en poten. Ook de zwarte dwerggeit (vaak met een wit stipje op het kopje) komt men regelmatig tegen. Heel populair zijn de bonte dieren. Deze komen voor in zwart en bruin bont. Een bijzondere kleurslag bij dwerggeiten is de zogenaamde stippel aftekening. Hierbij is de voorhand van de dwerggeit effen van kleur en de achterhand wit met daarin stippen van dezelfde kleur als de voorhand.

Toggenburgergeit
De toggenburger is een geitenras dat afkomstig is uit het Zwitserse Obertoggenburg en is vanwege zijn melkgevende eigenschappen naar diverse landen geëxporteerd. In 1905 werden de eerste toggenburgers door het Drents Landbouw Genootschap (DLG) uit Zwitserland naar Nederland geïmporteerd om de kwaliteit van de toen aanwezige Drentse landgeiten te verbeteren. Er werd gekozen voor de toggenburger omdat dit ras gezien hun soberheid goed zou passen op de arme Drentse veen- en zandgronden.

Toggenburger lammetjeIn de jaren 1930 waren de eigenschappen van die gekruiste geiten zo fokzuiver en stabiel, dat kon worden gesproken van een nieuw melkgeitenras: de Nederlandse toggenburger. In 1938 werd een duidelijke rasstandaard aangenomen, welke grotendeels nog steeds van kracht is.

De toggenburger heeft een markante kop, die vrij kort en breed in het voorhoofd is en voorzien van een zeer goed ontwikkelde kaak en een brede bek. De beharing is kort en glad. De meest ideale kleur is chocoladebruin. De kleur kent 60 schakeringen die variëren van donkerbruin tot zeer lichtbruin. Hoe meer de Toggenburger in de zon staat in plaats van binnen, des te lichter wordt de kleur van zijn vacht. De toggenburger heeft witte aftekeningen op de kop (het masker), de onderbenen en de spiegel.

Oussantschaap
Het Oussantschaap komt van oorsprong van een klein eilandje voor de kust van Bretagne, Frankrijk waarvan ze in de jaren '60 zijn meegenomen naar de rest van Europa. Het is het kleinste schaap ter wereld en kan heel goed tegen alle weertypen. Hierdoor zijn ze makkelijk te onderhouden.

Zwartbles schaap
De zwartbles is een schapenras dat waarschijnlijk afstamt van het Schoonebeker heideschaap, dat vroeger (en ook nu nog wel) gehouden werd in vooral Drenthe en Friesland. Onder de Schoonebeekers kwamen en komen exemplaren voor met de voor de zwartbles zo karakteristieke witte bles. Door selectie is waarschijnlijk de zwartbles ontstaan. Door de eerste zwartblesfokkers is gekruist met het melkschaap en de Texelaar.

DZwartbles ooie zwartbles is een groot, goed bespierd en stevig schaap. Het staat hoog op de poten, heeft een lange, bewolde staart, en is ongehoornd. De oren staan horizontaal. Het heeft een bruinzwarte vacht met op de kop een grote, witte bles (waar het zijn naam aan dankt), het heeft een deel van de onderste helft van de (achter)poten ook wit en een wit puntje aan de staart. De wol is grof

Groninger Blaarkop koe

Op Dierendorp zijn wij in het bezit van een Groninger Blaarkop koe. Zij heet Krista is geboren op 21 januari 2009 en behoort tot het zeldzame landbouwdierenras.

 Blaarkop koe Krista

Katten

Naast het 'gewone' kleinvee hebben wij ook twee katten rondlopen op Dierendorp. Ze heten Frits (grijs) geboren in 2006 en Simba (rood) geboren in 2010.

Foto van Frits en Simba

Konijnen en cavia's

Op Dierendorp hebben wij natuurlijk ook knaagdieren. Dit zijn 10 konijnen, Vlaamse reus, Franse en Nederlandse hangoor, de Hollander en het dwergkonijn en 12 cavia's. Wij proberen de konijnen zoveel mogelijk bij elkaar te zetten omdat konijnen er niet van houden om alleen te zitten. Er worden echter geen mannetjes bij elkaar gezet want dit gaat 9 van de 10 keer fout! Hierbij wat wetenswaardigheden over de dieren.

Konijn Babbel in zijn hokKonijn
Het konijn is een zoogdier, behorende tot de orde der haasachtigen. Het konijn wordt veelvuldig gehouden als huisdier.
De grootte van het konijn zit tussen die van de echte hazen en de fluithazen in. De achterpoten van het konijn zijn relatief veel korter dan die van de hazen, maar langer dan die van de fluithazen. De buik is veel lichter van kleur dan de rug, vaak wit van kleur. Ook de onderzijde van de staart en de poten is wit. Het konijn leeft enkel van plantaardig voedsel.
Misschien een beetje raar maar het konijn eet zijn eigen keutels op.

Vlaamse reus FlipVlaamse reus
De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Het is een perfect slachtkonijn dat in die tijd enkel in wit en konijngrijs voorkwam. Het is het grootste, en ook het zwaarste, konijnenras ter wereld. Als hij volwassen is, weegt hij 6-7,5 kg. Ter vergelijking: een wild konijn weegt 1,2 tot 2,5 kg. De oren zijn minimaal 17 cm lang. Ze worden meestal voor de slacht gehouden en niet als huisdieren omdat ze heel groot zijn, veel eten en een groot hok nodig hebben. Ze hebben een rustig karakter. Op Dierendorp hebben wij op dit moment geen Vlaamse reus.

Dwergkonijn
Het dwergkonijn is vooral de afgelopen jaren razend populair geworden. Natuurlijk komen de kleine afmetingen van dwergkonijnen van huis uit tegemoet aan de beperkte woonomstandigheden van veel stadsmensen. Dwergkonijnen zijn uitstekend geschikt om binnenshuis te houden. Omdat ze in de schemering actief zijn, volgen ze van nature het ritme van mensen met een baan buitenshuis. Dwergkonijnen zijn goede maatjes voor kinderen vanaf 10 jaar.

Er bestaan verschillende dwergkonijnen, ze bestaan in verschillende rassen en kleuren. Het bekendst is toch wel het Pooltje (een wit dwergkonijn met rode ogen (albino) of blauwe ogen).

Cavia'sCavia's
Cavia's zijn voor knaagdieren aan de grote kant, ze wegen tussen 500 en 1500 gram en worden 25 à  30 cm lang. Cavia's worden gemiddeld een jaar of 5 oud, maximaal circa 8 jaar. Het zijn sociale dieren, die in het wild in groepjes leven bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en de jongen.

Cavia's zijn weinig atletisch: springen en klimmen gaat hen niet makkelijk af. Een cavia die van een meter hoogte op de grond valt kan dan ook ernstig inwendig letsel oplopen. In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen ze in holen die ze zelf maken. Ook nemen ze wel holen van andere dieren over. Ze eten in het wild vooral gras en plantaardig materiaal dat voor de meeste andere dieren moeilijk verteerbaar is. Dit voedsel bevat weinig energie, zodat cavia's een groot deel van de dag moeten eten en produceren daardoor ook constant keutels. Cavia's zijn het actiefst in de ochtend- en avond.

Kippen

Op Dierendorp hebben wij circa 60 kippen van 12 verschillende rassen rondlopen. Dit zijn de Witte Leghorn, Noord-Hollandse Blauwe Kriel, Chabokriel, Sebrith, Hollandse Kuifhoen, Lakenvelderhoen, Sabelpootkriel, Orpington, Marans, Barnevelder, Brahma en Japanse Zijdehoen. Wij zullen er een paar uitlichten:

Hollandse Kuifhoen
De Hollandse Kuifhoen is een kippenras dat van oorsprong uit Noord-Holland afkomstig is en daar al sinds de 15e eeuw voorkomt.

Foto Hollandse KuifhoenHet meest opvallende kenmerk van de Hollandse Kuifhoen is de kuif. De kuif ontstaat doordat de kip een schedelknobbel heeft. Dit is een verhoging van de schedel waarop veren groeien. Hoe groter deze knobbel, hoe groter de kuif. Er moet op gelet worden dat de kuif niet helemaal over de ogen gaat hangen. Als deze kuif nat en vies wordt, dan dit irritatie opwekken omdat de vieze veren dan in de ogen van de dieren gaan hangen..

De Hollandse Kuifhoen is voornamelijk zwart met een witte kuif en legt witte eieren.

 

 

De LakenvelderLakenvelder hoen
Veel mensen die wat ruimte bij huis hebben , hebben vaak kippen rond lopen. Vaak kiezen ze dan voor de Lakenvelder. Deze kippen lopen nl. het liefst los rond op een boerenerf. Dit ras is prima te houden en meestal verdragen de hanen erlkaar zeer goed. De kippen zijn prima leggers en leggen vrijwel het hele jaar door.

De Lakenvelder wordt zelden broeds, waardoor andere kippenrassen nodig zijn om de eieren uit te broeden. Je kunt aan de kleur van de lel zien welke kleur ei ze leggen.

De BrahmaBrahma
Sinds 1890 komt de Brahma in Nederland voor. Het is een statige hoen met een forse donsontwikkeling en voetbevedering. Het dier is zowel breed als diep van bouw en heeft in verhouding tot het lichaam een vrij kleine kop. Hierdoor lijkt het dier nog forser. Een Brahma is een zelfbewust dier, zonder echter wreed of vechtlustig te zijn.

Japanse Zijdehoender
Zijdehoenders zijn bijzonder rustige dieren, die zelden ziek zijn, en goed op een wat kleinere oppervlakte gehouden kunnen worden. Ze zijn makkelijk handtam te maken waardoor ze heel kindvriendelijk zijn en makkelijk om te knuffelen. Ze kunnen heel goed tegen extreme temperaturen, vooral tegen de kou. Zijdehoenders vechten nauwelijks waardoor er makkelijk meerdere hanen in 1 ren kunnen. Ook kraaien ze niet vaak en alleen voordat ze zeker weten dat de zon opkomt.
Japanse zijdehoen
De hennetjes staan niet bekend als grote ei-leggers (ca 100 per jaar), maar ze blinken uit in het broeden en groot brengen van hun kroost. Omdat de zijdehoen zo'n betrouwbare broedster is, worden ze vaak als pleegmoeder ingezet voor het uitbroeden van fazanten eieren.

NRPS pony

NRPS Pony Eva Romina van de Krabbelbuurt, geboren op 31 mei 1999.

NRPS pony Eva Romina

Voliëre vogels

Op Dierendorp hebben we ca 60 diverse voliëre vogels. We hebben Grasparkieten, Kanaries, Diamantduiven, Weverwogels, Mozambiquesijsjes, Zebravinken en Chinese Kwartels.

Hieronder enkele wetenswaardigheden over de vogels;

De grasparkiet
De grasparkiet komt in het wild voor in Australië, waar hij in grote groepen leeft. De originele kleur is groen zodat ze voor roofvogels niet makkelijk te zien zijn want ze zien er dan uit als blaadjes. Grasparkieten doen alles samen met de groep waarin zij leven, drinken, eten, badderen en spelen.
ParkietenEen grasparkiet zoekt zijn eigen partner en blijven hun leven lang bij elkaar. Men moet dus niet denken dat als je maar een vrouwtje bij een mannetje zet dat het dan een koppel wordt. Je kunt aan de grasparkiet het verschil zien tussen mannetje of vrouwtje aan de neusdoppen. Het mannetje heeft een blauwe neusdop en het vrouwtje een roze.
Grasparkieten zijn heel goede imitators maar kunnen ook heel goed dingen onthouden en aan elkaar koppelen. Geef je een grasparkiet iets lekkers na een goede imitatie dan is de kans groot dat wanneer hij de volgende keer dat lekkers ziet hij gelijk de imitatie zal doen.

De Zebrabink
De zebravink is een kleine vogel van 10-13 cm groot. De vogel is in Nederland na de grasparkiet en de kanarie de meest populaire vogel om thuis te houden.

De man is te herkennen aan de oranje wangen. De vrouw heeft als kenmerk geen wangen. Bij de witte mutatie kan men het namelijk alleen zien aan de kleur van de snavel. Dan is de herkenningskleur van de snavel licht oranje bij de pop en bij de man dieper oranje tot rood.

Het is een goed te houden vogel die niet veel aandacht nodig heeft. De zebravink plant zich snel voort en is een vogel die met een klein hok tevreden is. De vogel eet tropisch zaad en broed op de meest bizarre plekken. Goed nestmateriaal is kokosvezel of hooi.

De Kanarie
De kanarie is een zangvogel die oorspronkelijk van de Canarische eilanden afkomstig is, waar hij ook naar genoemd is. Thans komt deze kanariesoort nog altijd in het wild voor op de Canarische eilanden, de Azoren en Madeira. De kanarie leeft voornamelijk van kleine zaden, bladknoppen en groene scheuten terwijl tijdens de opfok van de jongen ook graag kleine insecten worden genuttigd. Hij heeft een kleine stevige snavel waarmee hij zaden kan pellen.

De in het wild levende soort is wat grauwer dan de meeste gekweekte soorten. Kwekers kweken onder andere op kleur, vorm en op zangkwaliteit. Hierdoor kan men kanaries in vele kleuren aantreffen: rode, gele, witte, bonte, enz. Verder zijn er gekuifde kanaries en kanaries met een afwijkende bouw.

De zang van de kanarie kan zeer gevarieerd zijn. Het zijn meestal de mannetjes die uitgebreid zingen, vrouwtjes zingen slechts bij uitzondering. De kanarie kan de zang van andere vogels leren. De zang van het mannetje dient met name ter afbakening van het territorium.

Het kanarievrouwtje wordt vaak een popje genoemd. Vooral in het voorjaar is het zeer ijverig in de weer met nestmateriaal verzamelen en het bouwen van een nestje. Het zal doorgaans zo'n drie tot vijf eitjes leggen.
Een huis-kanarie wordt gemiddeld 12 jaar oud.

Chinese kwartel
De Chinese kwartel is een hoenderachtige vogel met als oorspronkelijke woongebied Zuidoost-Azië en Australië.

Het is een der kleinste hoenderachtige vogels, slechts 11 tot 13cm groot. Het geslachtsonderscheid is duidelijk te merken: het haantje heeft een opvallende zwartwit-tekening op de keel, en een blauwgrijze borst en buik. Het is een vitaal en actief vogeltje, dat vrijwel continu bezig is op de grond zijn kostje bij elkaar te scharrelen. De haantjes zijn sterk territoriaal ingesteld. De hennetjes leggen op een beschutte plaats (vb. onder een struik) in een kuiltje een 10-tal kleurige eitjes, die in 16 tot 18 dagen uitgebroed worden.
 De onooglijk kleine kuikentjes (zo klein dat ze in 1 cm diep water verdrinken) kunnen vrijwel dadelijk met de moeder mee scharrelen. Het haantje blijft in de buurt van zijn gezin en houdt pottenkijkers op veilige afstand.

De diamantduif
De diamantduif is een oorspronkelijk uit Australië afkomstige vogel. Hij dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. De grijs-blauwe vleugels liggen vol met spikkeltjes, gelijkend op diamanten. Kopje en lijf zijn lichtgrijs. De staart is wat donkerder. Rond het oog heeft hij een rode ring. Zijn totale lengte van kop tot staartpunt is 20 centimeter. Het mannetje en vrouwtje zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, alleen tijdens de balts is te zien dat het mannetje de staart uitspreidt en het vrouwtje niet. De ring van het mannetje is meestal donkerder dan van het vrouwtje.

Het diamantduifje is een erg rustige vogel die vooral een voorbeeldig gedrag betoont voor kleinere vogelsoorten. Hij kan wel goed samen met vinkachtigen gehouden worden. Ze kunnen beter niet solo gehouden worden, want dan kunnen ze vrij lastig zijn, maar bij voorkeur altijd één paartje per voliëre, meerdere paartjes in één voliëre is ook af te raden, omdat mannetjes tijdens de broedperiode agressief kunnen zijn tegenover andere mannetjes.
Ze mogen gevoerd worden met allerlei soorten zaad, miereneieren en af en toe een meelworm. Tevens staat er groenvoer op hun menu.

Zwanen, eenden en ganzen

Op Dierendorp hebben wij zo'n 34 diverse zwanen, eenden, ganzen en fazanten rondlopen. Waaronder zwarte zwanen, bergeenden, mandarijneenden, canadese ganzen, brandgans, amerikaanse smient, roodrugtaling, goud-, zilver- en koningsfazant.

We vertellen je hier een paar wetenswaardigheden over de dieren;

Zwarte zwanenZwarte zwanen
zwarte zwaan is een soort zwaan, afkomstig uit Australë Tasmanië en Nieuw-Zeeland. Hij leeft in zoet- en brakwatergebieden en voedt zich met grassen en waterplanten.

De zwarte zwaan is bijna volledig zwart met enkel witte handpennen. De rozerode snavel is lichter op de punt. De mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit en je kunt ze dus niet makkelijk van elkaar onderscheiden. De zwarte zwaan heeft van alle zwanen de langste hals: meer dan half zo lang als de totale lichaamslengte. Op Dierendorp hebben wij 2 zwarte zwanen, 1 mannetje en 1 vrouwtje.

Mandarijneenden (paartje)Mandarijn eend
De mandarijneend komt van oorsprong niet voor in Nederland, maar is in de 18e eeuw als siervogel vanuit Noordoost Azië naar Europa gebracht. Doordat tamme vogels zijn ontsnapt of losgelaten en de vogel ook in Nederland is gaan broeden is de mandarijneend tegenwoordig ook in het wild te zien. De mandarijneend bouwt het nest bij voorkeur in een boomholte op grote hoogte, maar broedt in Nederland ook in nestkasten.

Muskuseenden
Kenmerkend voor de muskuseend zijn de wratten rond zijn ogen. Het mannetje is tweemaal zo groot als het vrouwtje. De muskuseend is een grote vogel die in verhouding niet zwaar is, maar die wel korte poten en grote voeten heeft. Ze wegen gemiddeld tussen de 3000 en 4500 gram. Ondanks dat kunnen ze voortreffelijk vliegen. Ze komen in veel kleuren voor, waarvan de bonte kleur het bekendste is. De vrouwtjesmuskuseend legt ongeveer 188 eieren in haar leven. Door hun sterke broedlust worden ze ook gebruikt om de eieren van ander pluimvee uit te broeden.

Canadese ganzenCanadese gans
Op Dierendorp hebben wij 1 Canadese gans. Het is een vrouwtje en ze is ongeveer 6 jaar. Ganzen kunnen tot 30 jaar oud worden, maar ze zijn pas vruchtbaar vanaf hun 3e levensjaar. Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje is merkbaar opdat het vrouwtje een grotere hangbuik (onderaan de gans) heeft dan een mannetje. In de broedtijd is dit zeker te zien. Ganzen zijn zeer waaks en kunnen lelijk met hun vleugels slaan. Bij naderend gevaar zullen ganzen luid gakken. Om deze reden werden ganzen vroeger als waakvogel gehouden.

Fazanten in hokFazanten
Op Dierendorp hebben wij 8 fazanten rondlopen. Dit zijn goud-, zilver en koningsfazanten en een lady amherstfazanten stel.
De fazant is hier waarschijnlijk ingevoerd door de Romeinen. Vanaf de koloniale tijd zijn andere soorten fazanten aangevoerd die zich met de bestaande populatie hebben gekruist. De fazant wordt daarom ook wel beschouwd als exoot. De fazant is in gevangenschap zeer eenvoudig te kweken. De haan is polygaam en wordt vaak in volieres gehouden samen met een zestal hennen. De bruine eieren komen uit na een broedduur van 24.5 dagen. De kuikens kunnen na een week reeds enkele meters ver vliegen. De fazant wordt over de hele wereld sterk bejaagd en behoort tot de populairste soorten kleinwild ter wereld.

Zwijnen

Op Dierendorp hebben we een Gottingerminivarken genaamd Pip, geboren in 2008 en een hangbuikzwijn genaamd Big Dik, geboren in 2008.

Foto van Pip en Big Dik